Middagsmörker – Ett boktips!

Just nu läser jag i ett rasande tempo vilket bidrar till att jag ligger lite back med mina boktips/recensioner. Å andra sidan är det knappast något världen stannar över. En bok mer eller mindre liksom. MEN! Det finns en bok som jag vill lyfta fram. Eller rättare sagt är det två böcker jag vill tipsa om; Ordbrodösen och Middagsmörker. Båda är skrivna av svenska kvinnor, båda böckerna tillhör kategorin ”unga vuxna” och BÅDA böckerna är ruskigt bra och därmed väl värda er lästid. Ni ska få mina tankar om båda och i det här inlägget tar jag Middagsmörker av Charlotte Cederlund.

Saxat från Bokus;

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.

img_2162

Det här är något så unikt som en svensk fantasy med rötterna i samisk mytologi och riktigt bra dessutom. Storyn går fort framåt, man kan relatera till karaktärerna samtidigt som Charlotte berör flera väldigt aktuella samhällsproblem. Stark 4:a får den här boken av mig och jag har givetvis bokat nästa del, Gryningsstjärna i Idijärvi-triologin.

Imorgon tipsar jag vidare om Ordbrodösen, vi hörs då!

 

 

Annonser

En reaktion på ”Middagsmörker – Ett boktips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s